sobota, 28 kwietnia 2012

Placuszki z cukinii z wiosennym sosem czosnkowym

W tygodniu często kombinuję z obiadami,a właściwie obiado-kolacjami, których zrobienie nie zajmie więcej niż 30 min. Dlatego często są u nas przeróżne placki, naleśniki itp. 
Tym razem wiosennie. Jak tylko cukinię można dostać w normalnej cenie, danie to zazwyczaj otwiera sezon ;-)


Placuszki z cukinią (skład na ok.20 sztuk): 
1 duża cukinia
2 małe (lub jedna średnia) marchewki
1 jajko
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka lub maślanki 
mała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli i pieprzu (najlepszy świeżo mielony) 
ewentualnie: dowolne zioła (świeże lub suszone)


Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy. Mąkę, jajko i mleko (maślankę) mieszamy w osobnej misce. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodajemy do tej mieszanki proszek do pieczenia. Następnie dosypujemy warzywa (jeśli puściły sok - odciskamy go). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Następnie smażymy dowolnej wielkości placuszki na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym, posypujemy kiełkami jeśli ktoś lubi. 


Wiosenny sos czosnkowy:
jogurt naturalny (może być też gęsty jogurt grecki/bałkański)
2 ząbki czosnku
szczypta soli, cukru i pieprzu (lub chilli jeśli ktoś lubi ostre smaki - my lubimy! :-) )
kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
garść kiełków rzeżuchy
2-3 rzodkiewki


Wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy jogurt, doprawiamy resztą składników wg uznania i smaku, mieszamy. Posypujemy sos pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewką i kiełkami rzeżuchy. 




Smacznego! :)
Monika

1 komentarz:

  1. Dostałaś już na bazarku cukinię? Ja wyglądam za kabaczkiem, bo chodzi za mną leczo! Dobrze doprawione i aromatyczne.. :) Tymczasem zainspirowałaś mnie sosem czosnkowym, który wykorzystam do jutrzejszej sałatki :) Ściskam i pozdrawiam!
    AK

    OdpowiedzUsuń