czwartek, 11 października 2012

Jesiennie pomarańczowa zupa marchewkowa

Muszę od razu na wstępie zaznaczyć - banalnie prosta zupa!
Poprawiająca nastrój zarówno kolorem jak i smakiem. Dobra też na koniec miesiąca, kiedy konto świeci pustkami ;-) 
To do dzieła!

Kremowa zupa marchewkowa (2-3 porcje):
- 4-5 marchewek (raczej większych)
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera (ok.3x3cm)
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- po 1/5 łyżeczki curry, imbiru i chilli
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 1-2 łyżki śmietany

Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy curry, imbir i chilli. Po chwili dorzucamy warzywa. Przesmażamy przez 2-3 minuty pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Wlewamy 0,5 l płynu, dorzucamy kawałek selera, przykrywamy pokrywką i dusimy ok.10-15 minut. Jeśli wcześniej byłaby taka potrzeba dolewamy kolejną porcję (ok.250ml) płynu. Jeśli nie dolewamy wszystko po upływie tych 10 minut. Gotujemy dalej. Warzywa muszą być miękkie. Wtedy miksujemy zupę i dodajemy śmietanę. Podajemy gorącą! Idealnie smakuje przegryzana świeżą bagietką albo drożdżowymi plackami a'la pizza (o których innym razem...;-) )

Smacznego :-)

p.s.to baza na której możecie próbować własnych smaków np.zamiast śmietany dodać mleko kokosowe lub zamiast 1 litra bulionu/wody dodać go trochę mniej a uzupełnić sokiem z pomarańczy (taki przepis znalazłam u Marty Gessler w Wysokich Obcasach) itp. itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz