A ponieważ do tego w kuchni masa owoców po wczorajszej wizycie na targu, to wybór był oczywisty.
Ciasteczka francuskie z morelami :)
- gotowe ciasto francuskie
- dowolne owoce (u mnie morele)
- około łyżki cukru (dobrze pasuje też oczywiście brązowy)
- ew.jajko dla lepszego sklejenia ciasta
Nie podaję dokładnych proporcji, bo wszystko zależy od tego ile ciasteczek/rogalików/kieszonek/pierożków chcecie uzyskać - z połowy porcji lekko rozwałkowanego ciasta wyszło mi ok.12 sztuk. Zużyłam dosłownie 5 moreli (pokrojonych w kosteczkę).
Rozgrzewam piekarnik do ok.200 stopni. Francuskie ciasto kroję na kwadraty (lub trójkąty jeśli chcę uzyskać rogaliki), na środku kładę owoce, lekko posypuję szczyptą cukru i zalepiam. Lepiej skleją się jeśli brzegi wcześniej posmarujecie jajkiem. Nacinam lekko z wierzchu. Gotowe układam na blasze i piekę ok.15-20 min (tak długo dopóki ciasto nie będzie rumiane). W międzyczasie zaparzam pyszną kawę... :)
Idealne drugie śniadanie :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz