środa, 15 sierpnia 2012

Curry z kurczakiem i papryką

 Lato w tym roku jakoś specjalnie nas nie rozpieszcza. Generalnie to mam wrażenie, że (przynajmniej tu, na Pomorzu) jest bardzo kapryśne - kilka dni duchoty i upałów przeplatane 15 stopniowym chłodem i deszczem. 
W takie właśnie dni skupiamy się na intensywnych smakach, ulubionych przyprawach i aromatycznym jedzeniu. 
Zachciało nam się jedzenia w stylu tajskim. I tak powstało bardzo szybkie i smaczne curry z kurczakiem. 
Można podawać z ryżem, pieczywem lub jeść samodzielnie.

Potrzebne będzie tylko kilka składników, chociaż - jak każde curry - można dodać cokolwiek, na co ma się ochotę. 



Porcja na 2-3 osoby:
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół niewielkiej papryczki chilli
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- mała puszka mleka kokosowego



Na rozgrzanej patelni przesmażamy chwilę poszatkowaną cebulę, ząbek czosnku i papryczkę chilli. Następnie dodajemy dwie łyżeczki pasty curry. Smażymy razem 1 minutę. Dodajemy pokrojonego fileta i kiedy tylko mięso straci swój różowy kolor dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Dobrze wymieszać, tak aby pasta curry pokryła wszystkie składniki. Przykryć, dolać 2-3 łyżki wody i dusić ok.3-5 minut na niewielkim ogniu. 
Teraz dolewamy mleczko kokosowe. Proponuję najpierw kilka łyżeczek dla złagodzenia smaku. Potem koniecznie posmakujcie. Jeśli za mało wyraziste dodajcie trzecią łyżeczkę pasty, jeśli zbyt pikantne modyfikujcie smak kolejnymi porcjami mleczka kokosowego. 

Szybkie, proste i (uwierzcie) przepyszne! :) 

A my odliczamy do godziny "0" i pojawienia się małego człowieka w naszym domu... :)

Pozdrawiam
Monika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz