wtorek, 19 czerwca 2012

Kotlety z soczewicy, czyli tanio, szybko i do syta ;)

Czerwcowa pogoda i sporo wolnego czasu wzmaga chęć do eksperymentowania w kuchni. Kiedy z szafki wypadła na mnie paczka czerwonej soczewicy, wiedziałam że przyszedł na nią czas ;-) Zrobiłam pierwsze w swoim życiu kotlety z soczewicy i muszę przyznać, że jestem zachwycona! Następne spróbuję z grochu lub fasoli. Szybkie, tanie i pyszne. Nawet mój mąż, który jest zdecydowanie mięsożerny, zjadł je ze smakiem. Przepis jest mój, ale inspirowany jednak przepisem na pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej.




Z podanej liczby składników wyszło mi ok.10 kotlecików - to porcja na 2-3 osoby. Smakują świetnie polane jogurtowym sosem czosnkowym.


Kotlety z soczewicy
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól i pieprz (do smaku)


Soczewicę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (mieszając od czasu do czasu, żeby uniknąć przywarcia do garnka). Trwa to ok.15-20 minut. W międzyczasie w moździerzu ucieramy i mieszamy przyprawy. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i przesmażamy ją (do lekkiego przyrumienienia) z mieszanką przypraw. Ugotowaną i lekko przestudzoną soczewicę mieszamy z cebulą z przyprawami. Smakujemy masę - ma być dość intensywna w smaku. Możemy ją teraz jeszcze doprawić. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy całą masę i formujemy kotleciki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej strony.


Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Dobre 6 lat byłam wegetarianką, mimo, że włączyłam już mięso do swojego menu to wciąż przepadam za soją i uwielbiam takie warzywne kotlety. Fajny przepis, pewnie zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej....urzekły mnie te kotlety z soczewicy....mam paczkę w domu ale nie wiedziałam jak ją wykorzystać....tenkju :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam się na przyszłość :) smacznego :)

    OdpowiedzUsuń