sobota, 22 grudnia 2012

(Przed)Świątecznie z kubkiem kawy, korzennym ciastem i życzeniami

W tym roku całe Święta spędzamy poza domem. Nie mamy gości. Nieprzyzwoicie za to się gościmy ;-) Na życzenie całej rodziny.
Wigilia tu, pierwsze święto tam, drugie święto jeszcze gdzie indziej. Kolejne dni, kolejne domy. Milion słów, kilkanaście osób, setki kilometrów, tysiące obrazów, dźwięków i zapachów do zapamiętania. 
Dlatego też mogę sobie pozwolić na przedświąteczny spokój, bycie z mężem i dzieckiem, spotkania znajomych i przyjaciół, rozmowy przy kuchennym stole. Stawiając na niego korzenne ciasto i kubki z kawą czy herbatą rozmawiamy do późna i czas nie ucieka. Płynie powoli. I tak jest też dobrze. Bieganinę w tym roku zostawiamy innym. Upiekę tylko dwa ciasta i jadę się gościć. 

Wam życzę 
MAGII - aby trwała...
MOCY - aby nie słabła...
CUDU - by się stał...

Pięknych, smacznych i pachnących Świąt!

I zostawiam Was z bardzo prostym i szybkim korzennym ciastem, które umili oczekiwanie na te trzy najpiękniejsze (przynajmniej dla mnie) dni w roku :-)

Ciasto korzenne z żurawiną
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- czubata łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- szczypta soli
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- szklanka mleka
- kilka łyżek konfitury żurawinowej (ilość wedle uznania, można też pominąć lub zastąpić zupełnie innym smakiem)
- opcjonalnie: polewa czekoladowa

W rondelku roztapiamy masło/margarynę i zostawiamy chwilę, żeby przestygło. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę, sól i proszek do pieczenia. 
Do roztopionego, przestudzonego masła dodajemy szklankę mleka i jajka. Mieszamy dokładnie. Łączymy mokre i suche składniki. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok.30 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasta kroimy je wzdłuż na pół i smarujemy konfiturą. Można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i zostawić do zastygnięcia. 

Najlepiej smakuje z kubkiem kawy pośród przedświątecznej krzątaniny.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz