wtorek, 4 czerwca 2013

Makaron z wiosennymi warzywami

Razem z wiosną przyszło więcej zawodowych obowiązków. Dlatego w kuchni spędzam mniej czasu niż bym tego chciała. Obiady powstają z tego, co akurat jest w lodówce lub tego co wpadło mi w ręce podczas zakupów (np. pęczek zielonych szparagów). 
Makaron zawsze ratuje mnie jak trzeba szybko coś upichcić ;-) Tak też było tym razem. A wyszło wyjątkowo smacznie!



Makaron ze szparagami i młodą marchewką


Składniki (porcja na dwie osoby): 

- pół pęczka zielonych szparagów
- 3 młode marchewki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g makaronu razowego (u mnie spaghetti)
- sól, pieprz


Wstawiamy wodę na makaron. Marchew kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, szparagom odrywamy stwardniałe końcówki i kroimy na kawałki. Główki zostawiamy na później. W czasie, gdy gotuje się makaron rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Jak się zeszkli dorzucamy marchewkę oraz szparagi (tylko łodyżki!). Mieszamy, podlewamy łyżką wody i dusimy kilka minut - aż warzywa będą prawie miękkie. Dorzucamy główki szparagów. Dajemy warzywom jeszcze ok. 3 - 4 minut. Zdejmujemy z ognia/palnika, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy od razu!

Smacznego! :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz